Vind jij het leuk om met beeld, geluid en vorm te werken? En wil je dit professioneel leren doen? Dan past de mbo-opleiding AV-specialist perfect bij jou. Als AV-specialist maak je veel verschillende audiovisuele producties, zoals reclames, films voor bedrijven, berichten voor op sociale media, opnames van evenementen of films met een verhaal.
We leven in een beeldcultuur. Iedereen is bezig met het maken en verspreiden van beelden. In deze opleiding leer je vanaf de basis op een professionele manier videocontent te bedenken en te maken. Als AV-specialist ga je aan de slag met pre-productie, productie en post-productie, beeldopname en -bewerking, videomontage, geluidsbewerking, speciale effecten en lichttechniek.
Aan de slag
In het eerste jaar leer je de basis van het vak. Je krijgt les over het werken met een camera, licht en geluid. Je leert een concept te bedenken en dit om te zetten in beelden. Deze beelden ga je monteren, editen en nabewerken tot een clip, film, documentaire of commercial. Er zijn ook projectweken waarin je samen met een groep een complete AV-productie bedenkt en maakt.
Verdieping en start stage
Je verdiept je verder in de beroepsvakken en je gaat keuzedelen volgen. Bijvoorbeeld keuzedelen over broadcasting, cinematografie, (docu)fotografie, verdieping software, vormgeving. Je werkt zowel in teamverband als alleen aan opdrachten. Ook bereid je je voor op de stage. Die start halverwege het tweede jaar. Je doet ook al enkele beroepsexamens.
Stage en afstuderen
Je start het derde jaar met stage lopen. In februari ben je klaar met de stage en kom je terug naar school. Daar verdiep je je verder in de beroepsvaardigheden. Je gaat je eindprotfolio samenstellen, waarin je je belangrijkste werk een plek geeft en toelicht. Je doet projecten voor externen en/of maakt een eigen afstudeerproject. In leerjaar 3 komen de keuzedelen Ondernemen en Museumproduct als optie erbij. Je sluit de opleiding af met een goedgekeurde portfolio en eindgesprek, waarin je je portfolio presenteert en toelicht.
Naast de vakken Nederlands, Engels, rekenen, sport, loopbaan en burgerschap, krijg je onder meer:
“Toen ik klein was, was ik al bezig met video’s maken en editen. Deze opleiding is daarom perfect voor mij. Je bent volop bezig met editen en filmen met grote camera’s zoals de Red camera’s, dat was altijd al een droom van me. Het GLR heeft alle moderne AV-apparatuur in huis en ook veel ervaren docenten. Je werkt veel in de praktijk, zodat je goed wordt voorbereid op een creatieve baan.”
Na de opleiding AV-specialist kun je aan de slag in de creatieve industrie. Bijvoorbeeld bij radio en tv, audiovisuele productiebedrijven, reclamebureaus, facilitaire bedrijven en overheidsinstellingen. Doorleren op het hbo kan ook, bijvoorbeeld een opleiding op een kunstacademie of de filmacademie. Wil je later als zzp’er aan de slag? Dan is GLRXTRA een optie, een extra jaar op het GLR helemaal gericht op ondernemen en het starten van je eigen bedrijf.
Ben jij enthousiast geworden over de opleiding AV-specialist? Bekijk dan hieronder of je de juiste vooropleiding hebt.
Meld je vóór 1 april 2025 aan. De inschrijving sluit eerder als het aantal beschikbare plaatsen is bereikt. Na je aanmelding start de toelatingsprocedure met een aantal verplichte kennismakingsactiviteiten. De volgorde van plaatsing gebeurt op basis van volledige afronding van de toelatingsprocedure. LEES HIER meer over de procedure.
Alumni - Vincent Bouritius
Vincent Bouritius studeerde van 2007 tot 2014 op het GLR. ‘Mijn passie ligt bij het maken van content.’
Meer informatieAlumni - Bas Kakes
Bas Kakes is een freelance filmmaker die de wereld op zijn mooist weet vast te leggen na zijn studie op het GLR
Meer informatie‘Met een beetje lef kom je een eind’
Oud-student Symen Hoogesteger timmert flink aan de weg als regisseur. Lees hier zijn verhaal.
Meer informatieVoor al onze opleidingen geldt een numerus fixus. Dit betekent dat er een beperkt aantal plaatsen beschikbaar is per opleiding. De inschrijving kan eerder sluiten als de numerus fixus is bereikt.