Op het GLR vinden we het belangrijk dat studenten niet alleen meedenken, maar ook meebeslissen over de toekomst van de school. Via studentenarena’s, afdelingsraden en de centrale studentenraad (CSR) krijgt de stem van de studenten een podium. Maar wat doet de CSR precies? En hoe zorgen ze ervoor dat de stem van iedere student wordt gehoord?
De centrale studentenraad (CSR) vertegenwoordigt alle mbo-studenten van het GLR. Deze groep studenten adviseert het schoolbestuur en heeft instemmingsrecht bij belangrijke beslissingen die de school aangaan. Ze spelen een actieve rol in onderwijsvernieuwing en het welzijn van studenten. Regelmatig gaan ze in gesprek met de schoolleiding om de belangen van hun medestudenten te behartigen.
‘Medezeggenschap betekent voor mij dat je gehoord wordt en dat je erbij hoort,’ vertelt Salih Erdal, tweedejaars Creative Software Developer en vicevoorzitter van de CSR. ‘Het is belangrijk dat je je eigen mening kunt geven en dat deze invloed heeft.’ Pien van Mil, derdejaars student Mediavormgeven en secretaris van de CSR, voegt toe: ‘Medezeggenschap geeft mij inzicht in wat er binnen de school speelt en wat de schoolleiding doet om de school te verbeteren.’
Elk lid van de CSR richt zich op specifieke thema’s zoals onderwijs, zichtbaarheid, faciliteiten, mentale gezondheid, vakbonden en inclusie. Belangrijk onderwerpen dit jaar zijn de ondersteuning van studenten tijdens hun stageperiode en de kwaliteit van het lesmateriaal. Daarnaast zet de CSR zich in om medezeggenschap zichtbaarder te maken onder studenten. ‘Ook willen we ons dit jaar meer richten op duurzaamheid,’ aldus Salih.
De inspanningen van de CSR hebben al tot zichtbare resultaten geleid. ‘We zijn betrokken bij verschillende werkgroepen binnen de school, zoals Gelijke Kansen en Osiris,’ vertelt Pien. Daarnaast werkt de CSR nauw samen met JOB MBO, de landelijke jongerenorganisatie voor het mbo, en voert de raad gesprekken met onder andere de gemeente Rotterdam en het ministerie van Onderwijs. ‘Op die manier kunnen we externe kennis gebruiken om het GLR koploper te maken in medezeggenschap!’
Volgens Salih is medezeggenschap echt geslaagd ‘wanneer studenten weten waar zij verandering kunnen aankaarten, en wanneer er duidelijke communicatie is binnen en rondom de CSR’. Pien hoopt op meer betrokkenheid van alle opleidingen: ‘Het zou mooi zijn als studenten uit alle opleidingen betrokken raken bij verbeteringen op het GLR.’ Daarnaast kijkt ze ernaar uit om de CSR ook buiten de school sterker te positioneren door connecties te leggen met andere studentenraden in Nederland.