Ben jij gek op theater, shows, evenementen, én op techniek? Dan is een baan in de innovatieve podium- en evenementenwereld iets voor jou. In de mbo-opleiding Allround Podium- en Evenemententechnicus van het Grafisch Lyceum Rotterdam leer je om samen met de rest van de crew te zorgen voor de opbouw en bediening van licht-, video- en geluidsinstallaties. Wat je eigenlijk leert, is het maken van onvergetelijke ervaringen.
Als allround podium- en evenemententechnicus houd je je bezig met het aansluiten, programmeren en het bedienen van de licht-, video- en geluidsinstallaties voor shows, theatervoorstellingen en andere evenementen. Een heel afwisselend beroep dus, waarbij technische kennis, teamwork en precisie heel belangrijk zijn!
Liever meteen aan de slag in de praktijk? Kies dan voor de BBL-opleiding Podium- en Evenemententechniek.
Aan de slag
Je maakt kennis met alle apparatuur en je leert de basisbeginselen van licht-, video- en geluidstechnieken in de praktijklessen. We besteden ook aandacht aan elektriciteitsleer, hijstechnieken en veilig werken op de studiovloer. Dit pas je meteen toe bij de themalessen in onze studio’s, waar je met de hele klas werkt aan een evenement. Dat kan een optreden van een singer-songwriter zijn, een theatervoorstelling of een congres voor een bedrijf.
Verdieping
Je verdiept je verder in het vak. Je werkt met je medestudenten aan de evenemententechniek bij projecten. In de studio’s worden de themalessen uitgebreider en werk je met acteurs, bands of gastsprekers. Je hebt ook theorievakken en examens Nederlands, Engels en rekenen. Halverwege het jaar zijn de praktijkexamens. Ook verdiep je je in de keuzedelen in een aantal vakgebieden en je bereid je voor op je stage.
stage
Naast de vakken Nederlands, Engels, rekenen, sport, loopbaan en burgerschap, krijg je onder meer:
“Ik heb voor deze opleiding gekozen vanwege mijn passie voor de technische aspecten van shows. Wat deze school uniek maakt, is dat je tijdens de lessen een eigen licht-, geluid- en beeldlaptop hebt, zodat je niet hoeft te delen met anderen. Hierdoor kun je de uitleg volgen en tegelijkertijd zelf aan de slag gaan. Na deze opleiding wil ik graag als (geluids)technicus in theaters werken.”
Na de opleiding Podium- en Evenemententechniek kun je aan de slag bij het theater, de schouwburg, het muziekcentrum, een theatergezelschap, een producent (opera, dans, drama, cabaret), een poppodium of een verhuurbedrijf van professionele apparatuur voor bijvoorbeeld festivals of zakelijke evenementen. Doorleren op het hbo kan ook, bijvoorbeeld de Academie voor Theater en Dans, Technische Productie of Audio Design. Wil je later als zzp’er aan de slag? Dan is GLRXTRA een optie, een extra jaar op het GLR helemaal gericht op ondernemen en het starten van je eigen bedrijf.
Ben jij enthousiast geworden over de opleiding Podium- en Evenemententechniek? Bekijk dan hieronder of je de juiste vooropleiding hebt.
Meld je vóór 1 april 2025 aan. De inschrijving sluit eerder als het aantal beschikbare plaatsen is bereikt. Na je aanmelding start de toelatingsprocedure met een aantal verplichte kennismakingsactiviteiten. De volgorde van plaatsing gebeurt op basis van volledige afronding van de toelatingsprocedure. LEES HIER meer over de procedure.
Alumni - Marius Dik
Marius Dik volgde van 2004 tot 2008 de opleiding Theatertechniek en specialiseerde zich in lichttechniek.
Meer informatieGeluidstechniek op zee
Vier maanden lang werkte Maikel Kamminga, oud-student Podium- en Evenemententechniek, als geluidstechnicus op een groot cruiseschip.
Meer informatieOndernemen in de podiumwereld
Oud-student Tebbe Jan van Loon runt de stichting 'Rotterdam Crew’, waarbij hij zo’n 40 freelancers in de podiumtechniek aanstuurt.
Meer informatieVoor al onze opleidingen geldt een numerus fixus. Dit betekent dat er een beperkt aantal plaatsen beschikbaar is per opleiding. De aanmelding kan eerder sluiten als de numerus fixus is bereikt.