Ben jij gek op media en creativiteit? Dan past de mbo-opleiding Mediamaker bij jou. Als Mediamaker (ook wel DTP'er genoemd) leer je alles over het opmaken van media-uitingen zoals folders, posters, brochures en posts voor socials. Je combineert teksten, foto's en illustraties tot mooie lay-outs.
In de BBL-opleiding Mediamaker werk je in de praktijk veel met opmaakprogramma’s als Photoshop, Illustrator en InDesign. Je krijgt ook vakken op het gebied van typografie en colormanagement. Naast alle technische vakken, leer je veel over samenwerken, omgaan met klanten en oplossingen zoeken als er problemen zijn.
Je kunt de opleiding Mediamaker ook volgen in de BOL-variant, KLIK HIER voor meer informatie.
Om een BBL-opleiding te volgen, moet je eerst een baan hebben bij een bedrijf behorend bij deze branche. Op de website Stagemarkt.nl kun je zoeken naar erkende leerbedrijven, het GLR kan hier geen ondersteuning in bieden. Als je een baan gevonden hebt, meld jij of het bedrijf je aan bij het Grafisch Lyceum Rotterdam. Wij nemen contact op met jou en het bedrijf. Wij sluiten daarna een praktijkovereenkomst af tussen jou, het bedrijf en de school. Je stagecoördinator komt je tijdens de opleiding regelmatig opzoeken bij het bedrijf om te kijken hoe het met je gaat. Een praktijkopleider binnen het bedrijf helpt je met de dagelijkse praktijk van je opleiding.
Aan de slag
Je werkt van september tot eind juni minimaal drie dagen per week bij een bedrijf als Mediamaker. Een dag in de week kom je naar school. Je krijgt dan de vakken Nederlands, Engels, rekenen, keuzedelen en loopbaan & burgerschap. Ook krijg je opdrachten waarbij je je kennis verder ontwikkelt. Je voert opdrachten uit, alleen en samen met anderen. Samenwerken en overleggen zijn hierbij belangrijk.
Verder ontwikkelen en aan keuzedeel werken
Dit jaar is ongeveer hetzelfde opgebouwd als het eerste jaar. Je ontwikkelt je kennis en vaardigheden als Mediamaker steeds verder. Dit jaar werk je ook aan keuzedelen, dat zijn een soort specialisaties. Denk aan lessen over duurzaamheid in beroep en oriëntatie op ondernemerschap.